Apartmani Marjanoviæ, Zlatibor

tel: 031 514 886
mob: 064 23 91 678
marjanovic@odmor.in.rs

Zlatibor

Zlatibor je planina izuzetne lepote poznata po beskrajnim pašnjacima i proplancima koji su ispresecani nebrojenim potocima. Prosečna nadmorska visina je nešto više od 1.000m. Poznat je kao vazdušna banja koju karakteriše planinska klima, čist vazduh, puno sunčanih dana leti i veliki snegovi zimi.
Od svih planina u Srbiji turizam je najrazvijeniji na Zlatiboru na kome turistička sezona ne prestaje tokom cele godine. Leti je idealan za beg od gradske vrućine a zimi svima koji vole da uživaju u snežnom ambijentu i skijanju Zlatiboru će to omogućiti.
I na kraju, imajte na umu da zlatibor nije samo ono što vidite kada se popnete na uzvišenje kod ski staze na Zlatiboru. Planina je idealana za ljude koji vole prirodu i šetnje po prirodi, spakujte vodu, malo hrane i uputite se u avanturu. Kada se udaljite malo dalje od centra Zlatibora uživanje u netaknutoj i čistoj prirodi je zagarantovano.

Mokra gora

Mokra Gora:    43°47`33.19N  19°30`26.60E
Jatare:             43°48`12.31N  19°31`12.89E
Šargan Vitasi: 43°49`48.36N  19°32`33.42E

Šarganska osmica geografski nije na Zlatiboru. Nalazi se između Zlatibora i Tare ali bez obzira na to što nije u neposrednoj blizini Zlatibora ne propustite prilku da je posetite i da se provozate ćirom.
Ćira saobraća na relaciji Mokra Gora – Šargan Virasi preko stanice Jatari. Dužine pruge je preko 2,5 km a na toj kratkoj trasi postoji 22 tunela od kojih je najduži šarganski. Stanica Jatare koja se odprilike nalazi na sredini puta je idealana za predah izmežu vožnji. U povratku u Mokru Goru voz na ovoj stanici pravi dužu pauzu a možete se zadržati i duže do nekih od sledećih vožnje. Jatari se nalazi u sred planininskog bespuća i okružena je zaista impresivnom prirodom.
S obzirom da voz saobraća ceo dan na pomenutoj relacji naš Vam je savet da voz sačekate u stanici Šargan Vitasi koja nije možda toliko popularna i slikovita kao stanica Mokra Gora ali uštedet će Vam vreme provedeno u vožnji do mokre Gore. Mežutim ukoliko nameravate da posetite i Drvengrad produžite automobilom do Mokre Gore.

Tornik

Tornik Vrh:            43°39`18.09N  19°38`23.36E
Tornik podnožje: 43°40`15.99N  19°38`47.52E

Tornik je najviši vrh Zlatibora 1496m i udaljen desetak kilometara od centra Zlatibora. S obzirom da je Tornik skijaški centar put do njega je veoma kvaliteten i označen. Na putu do Tornika ćete proći pored akumulacionog Ribničkog jezera. Tornik je jedini ski centar u Srbiji gde se leti možete automobilom popeti sa na sam vrh relativno kvalitetnim uzanim asfaltnim putem. Imajte na umu da je put delimično oštećen prolaskom mehanizacije koja je radila na intenzivnoj obnovi skijališta poslednjih godina.
Svi ljubitelji skijanja znaju ali nije na odmet da napomenemo da je na kompletnom skijalištu instaliran sistem za veštačko osneživanje što garantuje sneg tokom čitave ski sezone.
Za one koji ne vole skijanje ali vole da uživaju u panoramskim pogledima na raspolaganju su jednokratne vožnje modernim šestosedim ski liftom koji je na raspolaganju i leti i zimi.

Ukoliko ste zainteresovani za panoramsku vožnju u letnjem periodu PROVERITE da li u vreme kada nameravate da posetite Tornik ski lift radi za panoramske vožnje!

Gostiljski vodopadi

Parking: 43°39`13.97N  19°49`48.37E

Gostiljski vodopad je dobio naziv po selu Gostilje. Voda koja pada sa visine od 20m čini ovaj vodopak jednim od najviših i najlepših u Srbiji. Blizina Zlatibora je učinal ovaj vodopad poznati i turističkom atrakcijom.
Ono što kvari utisak prelepog vodopada je prilaz bez hladovine i neuređen parking koji je znatno udaljen od vodopada. Put od parking do vodopada po suncu zna biti iscrpljujući te stoga ako se put vodopada nameravate uputit sa malom decom po voma sunčanom danu ne bi smo Vam preporučili.
Prirodne lepote kraja u kome se nalazi vodopad su neopisive te ukoliko uživate u krstarenju automobilom po prirodi oprobajte se da posetite Gostilje pa makar i ne posetili vodopad.

Stopića pećina

Parking: 43°42`11.07N  19°51`09.93E

Stopića pećina je svakako najintersantnija i možda jedina pećina koju možete posetiti dok ste na odmoru na Zlatiboru. Nalazi se oko 20 km od magistralnog puta Užice - Zlatibor. Pećina nije bas najbolje ucrtana u putnu mapu istočnog Zlatibora te ukoliko se odlučite da je posetite preporučujemo Vam da koristite navigacioni uređaj. S obzirom da je veoma poznata lokalno stanovništvo će Vas sigurno uputiti na pravi put čak i ako zalutate.
Stopića pećina je rečna pećina kroz koju protiče potok. Ulaz u pećinu je impresivan širok je 35m a visok 18m. Nemojte da očekujete da je pećina prebogata pećinskim ukrasima ali svakako vredi da se poseti. S obzirom da je blizu Sirogojna preporučujemo vam ukoliko se odlučite na jednodnevni izlet da je posetite zajedno sa Sirogojnem. Temperatura u pećini je čak i leti oko 12°C te ne zaboravite da ponesete topliju garderobu kada se uputite u obilazak.
Ne zaboravite, ulaz u pećinu kao i parking za automobil se naplaćuje.

Sirogojno

Parking: 43°41`13.53N  19°52`49.06E

Sirogojno se nalazi u istočnom delu Zlatibora. Muzej "Staro selo" pod vedrim nebom predstavlja skupinu starih zlatiborskih kuća od kojih je svaka različita. Upoznat ćete kako su izgledale stare kuće, kakva je bila njihova unutrašnjost i kako su bile specijalizovane za određene zanate. Tako izloženo nasleđe nećete imati priliku da viditi bilo gde u Srbiji. Mada na prvi pogled deci može izgledati nezanimljivo, verujte nam da je poseta Sirogojnu pun pogodak i za odrasle i za decu. S obzirom da je relativno blizu i Stopićka pećina, jednodnevni izlet iskoriste za posetu ove dve turističke atrakcije.
Ne zaboravite da je Sirogojno takođe čuveno po pletiljama i džemperima.
Poseta muzeju se simbolično plaća dok je parking besplatan.

Sva prava zadržana © www.odmor.in.rs